Ecoendoscopie

Home / Ecoendoscopie

Ce este Ecoendoscopia?

Ecoendoscopia, denumită și ecografia endoscopică, reprezintă o tehnică imagistică revoluționară de diagnostic, folosită și în scop terapeutic, utilizată în mai multe ramuri ale medicinii pentru a evalua și analiza diverse boli în faze incipiente sau severe, și chiar pentru a preleva biopsii din organismul pacientului. Ecoendoscopia este fuziunea dintre endoscopie și ecografie, îmbinând avantajele ambelor metode pentru a obține în timpul investigației un diagnostic cât mai exact și complet.

Ecoendoscopia funcționează pe baza principiului de explorare ecografică, prin reflexia ultrasunetelor în organe. Se obține o imagine a leziunii examinate similară cu tomografia computerizată, dar cu o precizie sporită.

În plus, în afară de  vizualizarea leziunilor examinate, ecoendoscopia oferă și posibilitatea efectuării  biopsiilor, sub control ecografic permanent, cu o rată foarte mică de complicații, din zone ale organismului care nu pot fi abordate prin alte metode de diagnostic (ecografie sau computer tomografie), cum este de exemplu pancreasul, mediastinul sau spațiul retroperitoneal.

Cum se realizează ecoendoscopia?

Procedura durează între 15 și 30 minute.  Ecoendoscopul este un endoscop care prezintă la extremitatea  sa un transductor ecografic, cu care sunt produse ultrasunetele pentru imaginea ecografică și o cameră video care trimite imaginea endoscopică înregistrată la monitor, similar unei gastroscopii sau colonoscopii.  Astfel, din interiorul tubului digestiv, se realizează  examinarea ecografică.

Pacientul este aşezat pe partea laterală stângă a corpului, având în cavitatea bucală o piesă de protecţie pentru endoscop. Examinarea nu este dureroasă şi nu împiedică respiraţia, întrucât căile aeriene rămân libere.

În scopul creșterii confortului pacientului, ecoendoscopia digestivă superioară necesită administrarea unui  sedativ ușor, care nu adoarme complet pacientul, sau a unui anestezic general  care adoarme pacientul, sub supravegherea medicului anestezist. În plus, se realizează anestezierea locală a faringelui. Ecoendoscopul pătrunde prin  esofag, stomac  până în duoden. Uneori pot fi necesare prelevări de țesuturi (prin puncție fin aspirativă) dacă examinatorul consideră necesar.

După efectuarea procedurii, pacientul nu trebuie nici să mănânce, nici să consume lichide timp de o jumătate de oră. Dacă pacientul resimte discomfort după procedură poate fi administrat un antialgic minor.

Cine trebuie să efectueze ecoendoscopie?

  • Pacienții cu suspiciune de cancer de pancreas sau pancreatită cronică pseudotumorală ( cu sau fără puncție fin aspirativă)
  • Pacienții cu leziuni chistice de pancreas, conform indicației medicului gastroenterolog
  • Pacienții cu suspiciune de litiază a căilor biliare nevizualizată prin alte metode
  • Pacienții cu pancreatite acute repetate de cauză neprecizată
  • Stadializarea tumorilor maligne esofagiene, gastrice, biliare, rectale
  • Investigarea tumorilor benigne esofagiene, gastrice, rectale
  • Investigarea fistulelor perirectale și a abceselor perirectale
  • Biopsierea tumorilor mediastinale, ganglionilor mediastinali și retroperitoneali