Gastroenterologie

Home / Gastroenterologie
Gastroenterologie

Gastroenterologia  are ca scop diagnosticul  pacienților ce suferă de boli ale tubului digestiv ( afecțiuni gastrointestinale, biliare,  pancreatice). Aceste boli afectează esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros (colonul), rectul, ficatul, vezica biliară, pancreasul. Simptomele cauzate de afecțiunile gastroenterologice pot fi:  dureri abdominale, arsuri  retrosternale,  greață, gust acru/amar, vărsături, constipație (mai puțin de un scaun la 2 zile) sau diaree (mai mult de 3 scaune pe zi), balonare,dificultăți de înghițire, ș.a.  Exemplu de boli digestive  benigne sunt: ulcerul gastro-duodenal, boala de reflux gastroesofagian, gastritele, diverticuloza colonică, sindromul de intestin iritabil. Mai de temut sunt bolile digestive maligne: cancerul de esofag, stomac, colon, rect, căi biliare și pancreas, a căror depistare într-o fază timpurie poate salva viața pacientului.

Gastroenterologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul sistemului digestiv și al afecțiunilor conexe. În atenția gastroenterologiei intră tubul digestiv, esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul, ficatul, vezica biliară și pancreasul.

Din cauza gradului de poluare tot mai ridicat, precum și a stilului de viață dezorganizat, care se traduce printr-o alimentație nesănătoasă, lipsa somnului, mult stres și suprasolicitare, din ce în ce mai multe persoane ajung să dezvolte probleme de sănătate ce țin de funcționarea sistemului digestiv, deci de domeniul gastroenterologiei.